Dodijeljena Zahvalnica Pravnom fakultetu

Dodijeljena Zahvalnica Pravnom fakultetu

Pravni fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru dobitnik je Zahvalnice za izniman doprinos uspješnom radu Međunarodnog savjetovanja "Aktualnosti građanskog i trgovačkog zakonodavstva i pravne prakse" koje svake godine organizuje Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru. Zahvalnica je dodijeljena u povodu petnaest godina održavanja navedenog Savjetovanja, pri čemu je istaknuto da su nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru sa svojim referatima učestvovali u svim dosadašnjim savjetovanjima, te na taj način dali značajan doprinos radu ovog međunarodnog naučnog skupa. Uspješna saradnja dva pravna fakulteta ostvaruje se i kroz druge zajedničke aktivnosti i projekte. 

Konkurs za upis studenata - drugi upisni rok

Konkurs za upis studenata - drugi upisni rok

Počeo je drugi upisni rok na Pravnom fakultetu. Prijave se primaju za bachelor, master i doktorski studij:

akademski dodiplomski studij (bachelor) - 35 studenata
diplomski studij (master) - 30 studenata (po 15 na građansko-pravnom i krivično-pravnom smjeru)
doktorski studij Evropskog prava - 5 studenata

Rok za podnošenje prijava za upis na dodiplomski studij sa potrebnom dokumentacijom podnose se studentskim službama organizacionih jedinica u periodu od 28. avgusta do 15. septembra 2017. godine.

Zapažen uspjeh našeg tima na FUTURA Moot Court takmičenju

Zapažen uspjeh našeg tima na FUTURA Moot Court takmičenju

Studenti Pravnog fakulteta okupljeni u klub za simulaciju suđenja „Džemal Bijedić" su pod vodstvom akademskih trenera ostvarili zapažen uspjeh u svom već tradicionalnom učešću u ovom prestižnom takmičenju. Naš tim je osvojio prvo mjesto za najbolji pisani podnesak respondenata, uz pohvale ocjenjivačkog tima i stručnjaka koji su činili sudsko vijeće za izvrsno obrazložen podnesak i ubjedljivu argumentaciju potkrijepljenu bogatom praksom Evropskog suda. Vrijedi napomenuti da je naš tim zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku u kategoriji pisanih podnesaka.

Debatni klub PF održao prvu studentsku debatu

Debatni klub PF održao prvu studentsku debatu

Dana 23.6.2017. godine, u sali za simulovano suđenje Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, održana je prva debata u organizaciji novooformljenog Debatnog kluba kao sekcije Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, te Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić". Student i debatni trener Armin Bȍhm je na početku ukratko upoznao studente s pravilima debatiranja, nakon čega su studenti podijeljeni u ekipu afirmacije i negacije debatirali na temu „Vantjelesna oplodnja".

Uskoro je u planu i "Debatno prvenstvo", kao i mnogobrojni konkretni projekti iz drugih oblasti, s ciljem poboljšanja interaktivne nastave i edukacije studenata, ali i nastavnog osoblja, kao i bolje koordinacije i saradnje između studenata, rukovodstva Fakulteta i nastavnog osoblja.

KONKURS za upis studenata u prvu godinu studija

KONKURS za upis studenata u prvu godinu studija

Konkurs za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2017/2018. godini traje od 15. juna 2017. godiine do 4. jula 2017. godine.

Pravni fakultet u akademskoj 2017/2018. godini vrši upis:
I ciklus studija:     60 redovnih studenata
                          10 redovnih uz plaćanje
                          10 vanrednih studenata
II ciklus studija:
-    Građansko-pravni smjer : 15 redovnih uz plaćanje
-    Krivično-pravni smjer:     15 redovnih uz plaćanje

Otvoren poziv za učešće u Ljetnoj školi Reflecting Ethnicity in Legal Education

Otvoren poziv za učešće u Ljetnoj školi Reflecting Ethnicity in Legal Education

SEELS mreža pravnih fakulteta Jugoistočne Evrope, u saradnji sa DAAD, otvara Poziv za prijave za učešće u Ljetnoj školi pod nazivom „Reflecting Ethnicity in Legal Education", u okviru projekta „Reflecting ethnic heterogeneity and tolerance towards national minorities in the legal education in South East Europe and Germany". Ljetna škola će biti održana na Pravnom fakultetu u Tirani od 3. do 10. septembra 2017. godine.

Počeo sa radom Debatni klub

Počeo sa radom Debatni klub

U petak, 9.6.2017. godine zvanično je počeo sa radom Debatni klub PF– sekcija Asocijacije studenata Pravnog fakulteta. Sastanaku su prisutvovali studenti svih studijskih godina Pravnog fakulteta, studenti drugih fakulteta Univerziteta, i doc.dr. Lana Bubalo i v.asist. dr. Šejla Maslo Čerkić, kao predstavnice nastavnika u svojstvu mentora.

Na sastanku su usaglašene i prve aktivnosti Kluba, utvrđene su teme prvih debata i odabrani debatni parovi, a dogovoreno je da će na narednom sastanku kluba, Armin Böhm, student FIT-a i debatni trener, održati kratki trening o vještini debatiranja za članove Kluba.

Radionica i takmičenje u pisanju optužnice održani na Pravnom fakultetu

Radionica i takmičenje u pisanju optužnice održani na Pravnom fakultetu

U periodu od 30. do 31.5.2017. na Pravnom fakuletatu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru organizovana je radionica i takmičenje u pisanju optužnice u organizaciji ELSA-e Mostar. Na radionici i takmičenju su učestvovali studenti svih godina Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić i Sveučilišta Mostar. Prvi dan, 30.5. održana je radionica na kojoj su studentima održali predvanje o pisanju optužnice v. ass. mr. Sunčica Hajdarović i odvjetnik Josip Muselimović. Drugi dan, 31.5., studenti su dobili zadatak da napišu optužni akt koji je pregledao i ocijenio sudija prof. dr. Nurko Pobrić. 

Posjeta studenata Dječjem domu i Centru "Los Rosales" u Mostaru

Posjeta studenata Dječjem domu i Centru "Los Rosales" u Mostaru

Dana 10. 5. 2017. godine, studenti II godine studija su u pratnji prof.dr. Suzane Bubić posjetili Dječji dom u Mostaru. Studenti su štićenicima doma uručili prigodne poklone. Istog dana su posjetili i Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales". Posjete su organizovane u okviru nastavnog programa predmeta Prava djeteta.

 

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Kaznenopopravni zavod u Mostaru

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Kaznenopopravni zavod u Mostaru

Studenti 4. godine Pravnog fakulteta su dana 9.5.2017. godine, u pratnji doc.dr. Denisa Pajića i v.ass.mr. Sunčice Hajdarović, posjetili Kaznenopopravni zavod poluotvorenog tipa u Mostaru, te su u okviru posjete imali priliku da se upoznaju sa načinom funkcionisanja ove ustanove. Posjeta je realizovana kao dio aktivnosti predviđenih nastavnim programom za predmet Penologija.