Svečano obilježen početak Doktorskog studija Evropskog prava

Svečano obilježen početak Doktorskog studija Evropskog prava

Na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, u petak, 10.11.2017. godine, svečano je obilježeno pokretanje doktorskog studija Evropskog prava. Prisutnima su se obratili dekanica Pravnog fakulteta, prof.dr. Alena Huseinbegović, ministrica obrazovanja i nauke FBiH prof. dr. Elvira Dilberović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK prof. dr. Rašid Hadžović, te voditeljica doktorskog studija prof. dr. Anita Duraković.
Studijski program trećeg ciklusa doktorski studij Evropskog prava, koji je na Pravnom fakultetu Univerziteta organizovan prema bolonjskim principima, vodi do akademskog zvanja doktora pravnih nauka, traje tri godine i vrednuje se sa 180 ECTS bodova. 

Održano Debatno takmičenje na Pravnom fakultetu

Održano Debatno takmičenje na Pravnom fakultetu

U organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta i Unije studenata zajedno sa Pravnim fakultetom, 6. i 7. novembra 2017. godine, održano je Univerzitetsko debatno takmičenje u Sali za simulovano suđenje Pravnog fakulteta.
Učestvovalo je ukupno 13 debatnih ekipa sa područja Grada Mostara, sa 40 debatanata – studenata i srednjoškolaca koji su debatirali na zanimljive i aktualne teme poput utjecaja društvenih mreža na mlade, kvaliteta nastavnog procesa u BiH, legalizacije kanabisa, prava istospolnih zajednica i sl. Finalna debata pod nazivom „Mladi trebaju ostati u BiH" održana je između ekipe Gimnazije Mostar, koja je zastupala negacijsku stranu i ekipe Univerziteta „Džemal Bijedić" koja je zastupala afirmaciju.
 
 

Otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava

Otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava

Svečano otvaranje Doktorskog studija Evropskog prava biće upriličeno u petak, 10.11.2017. godine u 15.00 sati, u zgradi Pravnog fakulteta (sala za simulirano suđenje).
 
Svečanost će započeti pozdravnim govorima:
prof. dr. Alene Huseinbegović, dekanice Pravnog fakulteta;
prof. dr. Seada Pašića, rektora Univerziteta „Džemala Bijedić" u Mostaru;
prof. dr. Elvire Dilberović, ministrica Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja;
prof. dr. Rašida Hadžovića, ministra Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta;
prof. dr. Anite Duraković, voditeljice Doktorskog studija.

Održana Izborna skupština Asocijacije studenata PF

Održana Izborna skupština Asocijacije studenata PF

U četvrtak, 19.10.2017. godine, u prostorijama Pravnog fakulteta održana je Izborna skupština Asocijacije studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić." Prije zvaničnog početka sjednice, studentskim delegatima obratili su se prof.dr. Amra Jašarbegović u ime Pravnog fakulteta, te Džani Pajić, predsjednik Unije studenata.Za predsjednika Asocijacije studenata Pravnog fakulteta izabran je Mirza Lalić, student II godine.

Obilježen početak nove akademske godine

Obilježen početak nove akademske godine

Dana 2.10.2017. godine, na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru održana je manifestacija "Brucoški čas", čime je zvanično počela nova akademska godina. Brucoše su pozdravili rektor Univerziteta, prof. dr. Sead Pašić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, prof. dr. Rašid Hadžović, te predstavnici studentskih organizacija koje djeluju na Univerzitetu.
Po okončanju "Brucoškog časa", brucoše Pravnog fakulteta je pozdravila dekanica, prof. dr. Alena Huseinbegoviće, koja im je poželja dobrodošlicu i uspješan rad, te im uručila indekse. Predstavnici Unije studenata i Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, Džani Pajić i Mirza Lalić su potom upoznali studente sa uslovima studiranja, studentskom aktivizmu i projektima na kojima rade ove organizacije.